espa
Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Καρκίνος του Στήθους: Μην φοβάσαι την πρόληψη

Κάθε χρόνο πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού, ενώ περισσότερες από 465.000 γυναίκες παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια. Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού  είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα το 2012 καταγράφηκαν στη χώρα μας 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού (ποσοστό 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες).

Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να είναι απογοητευτικά, ωστόσο η πρόληψη μπορεί κυριολεκτικά να μας σώσει. Η πρόληψη μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, καθώς είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση των κυριότερων ασθενειών της εποχής μας. Λίγοι όμως είναι αυτοί που δίνουν όση βαρύτητα χρειάζεται. Σκεφτόμαστε: «Σιγά μη συμβεί σε εμένα. Αφού είμαι μια χαρά». Όμως οι ασθένειες δε κάνουν διακρίσεις. Ποτέ δε ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού λοιπόν, η πρόληψη αποτελείται κυρίως από την ετήσια μαστογραφία μετά τα 40. Η αυτοψηλάφηση του μαστού παρ’ όλα αυτά είναι μία απλή πρακτική που δύναται να ενισχύσει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Η αυτοψηλάφηση θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα στην ίδια φάση του κύκλου, καθώς η δομή του μαστού αλλάζει ανάλογα με τις ορμονικές διακυμάνσεις. Η καλύτερη στιγμή είναι αμέσως μετά την περίοδο, τότε που ο μαστός είναι λιγότερο πρησμένος και ευαίσθητος, σε αντίθεση με τις ημέρες της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. Οι γυναίκες που δεν έχουν περίοδο μπορούν να διαλέξουν μία εβδομάδα κάθε μήνα για την εξέταση, όπως την πρώτη ή την τελευταία.

Η αυτοψηλάφηση έχει σκοπό να εξοικειώσει την γυναίκα με στήθος της και να την καταστήσει γνώστρια του σώματός της. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι η πρώτη που θα εντοπίσει κάποια αλλαγή, αν αυτή έχει όντως συμβεί. Στις περιπτώσεις όπου έχει την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να το συζητήσει με τον ιατρό της ο οποίος θα την καθοδηγήσει και θα την καθησυχάσει όταν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Αν ακολουθούνται σωστές πρακτικές και υπάρχει καλή ενημέρωση από τα μέσα και από την ιατρική κοινότητα, η αυτοψηλάφηση είναι ένα πρώτο αποτελεσματικό προληπτικό εργαλείο και λίγα μόνο λεπτά κάθε μήνα μπορεί μία μέρα να σώσουν μία γυναίκα.

Share
elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο