espa
Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Τι πρέπει να κάνουμε όταν τα παιδιά μας ζητούν συνεχώς γλυκά;

Τα γλυκά αποτελούν μέρος της ζωής μας, αφού συνδέονται αρχικά με κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γιορτές, γενέθλια και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως, και ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να τα στερήσουμε εντελώς ειδικά σε ένα παιδί που τα έχει ήδη «μάθει». Ο λόγος είναι ότι η πλήρης απαγόρευση μπορεί μελλοντικά να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως το αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία του.

Η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς αυτά είναι στο μέγιστο βαθμό υπεύθυνα για την ύπαρξη του προβλήματος της παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων όπως για παράδειγμα της τερηδόνας, ειδικά στα παιδιά. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να χειριστείτε σωστά το θέμα και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στα παιδιά σας, δίνοντας εσείς πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Οι γονείς ως πρότυπο διατροφής

Ως γονείς, πρέπει να λειτουργήσετε ως υγιή και σωστά πρότυπα για τα παιδιά σας και να τους περάσετε το μήνυμα ότι τα γλυκά καταναλώνονται σε συγκεκριμένες περιστάσεις, και όχι σε καθημερινή βάση. Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και χρησιμοποιήστε φρούτα ή/και μέλι για καθημερινό επιδόρπιο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το μέλι  μπορεί να καλύψει την επιθυμία για γλυκιά γεύση, τόσο του παιδιού, όσο και τη δικιά σας!

Επίσης,  ως γονείς δε θα πρέπει να έχετε στην κουζίνα του σπιτιού σας αποθηκευμένα γλυκά, όπως για παράδειγμα σοκολάτες ή μπισκότα, επειδή αν και οι ίδιοι τα καταναλώνετε, τότε και τα παιδιά θα μιμηθούν τις συμπεριφορές σας. Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι όταν βλέπετε συνεχώς μπροστά σας γλυκά, σας είναι δύσκολο τελικά να μην υποκύψετε στον πειρασμό και καταλήγετε να τρώτε καθημερινά χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δυστυχώς, αυτή η καθημερινή συνήθεια οδηγεί στον εθισμό της ζάχαρης και στην καθημερινή αναζήτηση γλυκών.

Ελέγχετε τα γλυκά που μπαίνουν μέσα στο σπίτι, καθώς και το σημείο φύλαξής τους, ώστε το παιδί να μην έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά.Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν παππούδες, γιαγιάδες και θείες που θέλουν να «γλυκάνουν» το παιδί. Κάντε τους συμμάχους σας και ζητήστε τους να αλλάξουν συνήθειες. Και προσοχή! Μη χρησιμοποιείτε το γλυκό σαν επιβράβευση στο παιδί επειδή έτσι το κάνετε ακόμα πιο επιθυμητό. Ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά ή ένα μεγάλο μπράβο αρκούν για να δώσετε ουσιαστική χαρά στο παιδί σας!

Αν το παιδί ζητάει γλυκό τι να δώσετε τελικά;

Έστω ότι όλα τα παραπάνω έγιναν, αλλά το παιδί εξακολουθεί να ζητά επίμονα γλυκό, υπάρχουν τρόποι να το αποφύγετε.

Προτιμήστε γλυκίσματα που δεν περιέχουν λιπαρά, όπως μέλι, γλυκά του κουταλιού, γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, ζελέ και γρανίτες.

Καλύψτε την επιθυμία του για γλυκό με υγιεινά σνακ που έχουν γλυκιά γεύση, όπως για παράδειγμα τα Biscoteins της σειράς Healthy & Tasty. Πρόκειται για μπισκοτένια απόλαυση με ελάχιστες θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε υδατάνθρακες. Επίσης, για τις γλυκές λιγούρες επιλέξτε τη My Balance Bar της σειράς Healthy& Tastyπου ισορροπεί ιδανικά τη γλυκιά απόλαυση με τη διατροφική αξία. Οι MyBalanceBarsείναι υψηλές σε πρωτεΐνη, χορταστικές και κυκλοφορούν σε δυο μοναδικές γεύσεις, CrunchyCaramelκαι LemonPie.

Έχετε λοιπόν ακόμα απορία για το τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας ζητάει συνεχώς γλυκά;

Στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν γλυκά, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε όμως, οι γευστικές προτιμήσεις καθιερώνονται από την παιδική ηλικία. Έχετε, λοιπόν, πάντα προτεραιότητα την εκπαίδευση του παιδιού σας σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο