espa
Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Πρωινό δυναμίτης με βρώμη

Όπως όλοι γνωρίζουμε το πρωινό αποτελεί  το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας,  καθώς βοηθά στην καλύτερη δυνατή σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Είναι επίσης και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

Στις μέρες μας όμως, δυστυχώς, για πολλούς το πρωινό αποτελεί μια πολυτέλεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φεύγουν από το σπίτι τους τελείως νηστικοί ή απλά πίνοντας ένα μόνο καφέ. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά σφάλματα, επειδή το πρωινό γεύμα παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τροφές που θα προσφέρουν στον οργανισμό μας την γλυκόζη που χρειάζεται. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν να προσθέσουμε τη «θαυματουργή» βρώμη στο πρωινό μας.

Εξάλλου όλες  οι έρευνες περί διατροφής,  εντάσσουν τη βρώμη στις must- eat τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτές οι λεπτές, λευκές φλοίδες αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού μας. Ποια είναι όμως τα οφέλη από την κατανάλωση της βρώμης; Η βρώμη λοιπόν:

  • Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους: Η βρώμη είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενισχύει  την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
  • Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας: όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η βρώμη μας επιτρέπει να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Έτσι μας εμποδίζει στο να καταφεύγουμε σε πρόχειρες και ανθυγιεινές λύσεις  για να κόψουμε την πείνα μας, καταναλώνοντας παράλληλα εκατοντάδες περιττές θερμίδες καθημερινά.
  • Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης: Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν σε αφθονία οι νιφάδες βρώμης, έχουν επίσης την ιδιότητα να δεσμεύουν και να απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη, χωρίς ωστόσο να κατεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
  • Κάνει καλό στην καρδιά μας: Αυτό οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε λινελαϊκά και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, επίσης γνωστά ως «καλά λιπαρά» τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης που ενισχύει τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.
  • Κάνει «θαύματα» στο πεπτικό σύστημα: Ίσως το «κορυφαίο» δημητριακό για την καλή υγεία του εντέρου. Περιέχει, όπως και όλα τα άλλα δημητριακά, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, που δρουν σαν φυσικά πρεβιοτικά. Ωστόσο, η βρώμη έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα, κατά την επεξεργασία της δεν αφαιρείται ο φλοιός της, με αποτέλεσμα να μην χάνονται οι φυτικές της ίνες. Αυτό σημαίνει ότι η βρώμη είναι πραγματικά μια θρεπτική «βόμβα» φυτικών ινών που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο: Η κατανάλωση βρώμης βοηθάει στην αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτός ο έλεγχος στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, προλαμβάνει πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη
  • Βοηθάει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα: Χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει η βρώμη, αναπτύσσει, διατηρεί, και εξισορροπεί την λειτουργία του νευρικού  συστήματος.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών και στην υγεία του δέρματος: Η κατανάλωση βρώμης δεν συμβάλλει μόνο στην απώλεια σωματικού βάρους, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, που ευνοούν μια σειρά από σωματικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της  ανάπτυξης των τριχών και της υγείας του δέρματος

Το πρωινό λοιπόν είναι το σημαντικότερο  γεύμα της ημέρας, επειδή μας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις όποιες απαιτήσεις έχουμε μέσα στην ημέρα.

elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο