espa
Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Running therapy: τα οφέλη στον οργανισμό και πώς να τον προφυλάξετε

Η αλήθεια είναι ότι το τρέξιμο τα τελευταία χρόνια το έχουμε συνδυάσει με τις αυξημένες υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην ερώτηση ‘’τι κάνεις’’ απαντάμε ‘’τρέχω’’ ή ‘’είμαι στο τρέξιμο’’. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, λοιπόν, έχει ‘’αλλοιώσει’’ και την έννοια του τρεξίματος. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποδώσουμε την πραγματική διάστασή του και να μάθουμε τα εκπληκτικά οφέλη του.

Ας δούμε την καλή πλευρά…

 1. Βελτιώνει τη διάθεσή σας

Το τρέξιμο αποτελεί μία εξαιρετική εκτόνωση συσσωρευμένης σωματικής και ψυχολογικής έντασης. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μισή ώρα τρέξιμο, στο δρόμο, στη φύση ή στο διάδρομο του σπιτιού ανεβάζει τη διάθεση δεδομένου ότι απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας.

 1. Συμβάλλει στην καλή υγεία καρδιάς και αναπνευστικού

Το τρέξιμο αποτελεί αερόβια άσκηση η οποία κατά τη διάρκεια που εσείς ασκείστε ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα για να σας εφοδιάσει με ενέργεια. Αυτή η διαδικασία προωθεί την καλή λειτουργία της καρδιάς και μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή πρόληψη ενάντια σε καρδιακές νόσους.

 1. Βελτιώνει τις μαθησιακές ικανότητες

Αξιοποιήστε την ώρα που τρέχετε ως μία ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία να καταστρώσετε νέα σχέδια και να επικεντρωθείτε σε αυτά, αφού σύμφωνα με μελέτες βοηθάει στη βελτίωση της ικανότητας να οργανώσετε καλύτερα τις σκέψεις σας.

 1. Δυναμώνει τις αρθρώσεις

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι άτομα που τρέχουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις στις αρθρώσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, συγκριτικά με άτομα που επιλέγουν το περπάτημα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που το πόδι πατάει στο έδαφος η πίεση που ασκείται στα οστά και στους χόνδρους στην ουσία τα ενισχύει, σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες που επενεργούν πιο ήπια όπως η κολύμβηση ή το περπάτημα.

 1. Γυμνάζονται τα πόδια

Τρέχοντας, χρησιμοποιείτε  τους μυς που βρίσκονται στα πόδια, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα, συμβάλλοντας έτσι στην  ενδυνάμωσή τους. 

 1. Καίτε θερμίδες

Δεν είναι τυχαίο που η άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την απαλλαγή από τα περιττά κιλά, αφού έχει να κάνει με το ενεργειακό ισοζύγιο. Όσο πιο πολλές θερμίδες καίτε, τόσο πιο γρήγορα φτάνετε στο στόχο σας. Το τρέξιμο, λοιπόν, ενισχύει την καύση θερμίδων, η οποία κατά κανόνα αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού σας, ο οποίος με τη σειρά του επιταχύνει την απώλεια βάρους, συνεπώς σας αδυνατίζει.

 1. Λειτουργεί ως γενική προπόνηση

Με τόσους μυς που χρησιμοποιείτε για να τρέξετε, έχετε μία πρώτης τάξεως ολιστική προπόνηση, αλλά και τα οφέλη που σας προσφέρει η  καρδιαναπνευστική άσκηση.

 1. Βοηθάει στη βελτίωση του μυϊκού ιστού

Ειδικά στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, για τις γυναίκες το τρέξιμο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό αφού βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση, αν και αυτό ισχύει και για πιο νεαρά άτομα  για το χτίσιμο και τη διατήρηση δυνατών οστών και μυών, ειδικά αν συνδυάζεται με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

 1. Τρέξιμο, και για υγιές δέρμα

Όταν τρέχετε ακολουθώντας μία μέτριας έντασης προπόνηση, προσφέρετε στο σώμα σας αντιοξειδωτική προστασία και εντείνετε τη ροή αίματος, διαδικασία που προστατεύει το δέρμα και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Αντίθετα, η πολύ  έντονη άσκηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλώντας οξείδωση.

 1. Λειτουργούν καλύτερα μνήμη και εγκέφαλος

Τρέχοντας, αυξάνεται ο ρυθμός που χτυπά η καρδιά, πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και οξυγόνου πάει στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του. Καθώς η ροή του αίματος αυξάνεται, η δομική και η λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου βοηθιούνται με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μνήμη και η γνωσιακή λειτουργία.

 1. Κοιμάστε καλύτερα

Όταν ασκείστε τακτικά έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ενέργεια που ξοδεύετε στο τρέξιμο δημιουργεί διαδικασίες επανόρθωσης όσο εσείς κοιμάστε.

 1. Βελτιώνει την ερωτική ζωή

Η καλή φυσική κατάσταση, η βελτίωση στη συντονιστική ικανότητα νου και σώματος, καθώς και η αυτοπεποίθηση που χαρίζει ένα όμορφο γυμνασμένο κορμί λειτουργούν ως παράγοντες για μία καλύτερη ερωτική ζωή.

 1. Μας χαρίζει χρόνια

Σύμφωνα με μελέτες το τρέξιμο όχι μόνο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά βελτιώνει αισθητά και την ποιότητά της, λογικό είναι!

 1. Λειτουργούν καλύτερα τα πνευμόνια

Με το τρέξιμο βελτιώνουμε την αναπνευστική ικανότητά μας, και κατά συνέπεια όλου του σώματος, δίνοντας στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται καλύτερα στον έλεγχο νοσημάτων που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα.

Και τώρα ας δούμε την… άλλη πλευρά

Λαμβάνοντας πως ότι ξεπερνάει το φυσιολογικό δημιουργεί προβλήματα, το ίδιο κατανοείτε ότι συμβαίνει και με το τρέξιμο.

Ελεύθερες ρίζες, κυκλοφορούν και είναι επικίνδυνες
Κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης ή άσκησης ο οργανισμός μας επεξεργάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, οι οποίες δημιουργούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες στην ουσία αποτελούν μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στη δομή τους.

Οι ελεύθερες ρίζες στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη σταθερότητά τους κινούνται ανεξέλεγκτα για να ‘’κλέψουν’’ αυτό το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από ένα άλλο μόριο. Αυτή η ‘’κλοπή’’ των ηλεκτρονίων λέγεται οξείδωση και μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Η μεγάλη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί το βλαβερό οξειδωτικό στρες. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι την ώρα που τρέχουμε έξω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη θερμότητα που παράγει το σώμα, το φως του ήλιου, το καυσαέριο και άλλους ρύπους που συντελούν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Από την οξείδωση στην αντιοξείδωση
Το αντίπαλο δέος της οξείδωσης είναι η αντιοξείδωση, μέσα από θρεπτικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν τρέχουμε έντονα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει οξείδωση, κόψτε μία φέτα μήλο, αφήστε την για λίγο στον αέρα και παρατηρήστε πως σκουραίνει, αυτό λέγεται οξείδωση. Αν, όμως, ρίξετε στο μήλο λίγο λεμόνι ή πορτοκάλι που αποτελούν πλούσιες πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, το χρώμα επανέρχεται. Φανταστείτε, λοιπόν, τι γίνεται στο σώμα μας.

Τα τελευταία χρόνια, τα αντιοξειδωτικά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος προκαλώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Εκτός από τις βιταμίνες  C και Ε, έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη των ενζυμικών κυττάρων μαγιάς. Χάρη στην ειδική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν σε νωπή μορφή, κατά την οποία μοιάζουν πολύ σε δομή και σύσταση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλύτερη μυϊκή λειτουργία, αλλά και να μειώνουν το ποσοστό βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα.

Για εσάς λοιπόν που τρέχετε, μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, από χόμπι ή από άποψη για να έχετε όλα τα οφέλη του, ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε το σώμα σας είναι να εντάξετε αντιοξειδωτικές τροφές στο διαιτολόγιό σας ή να ανατρέξετε σε ειδικά μελετημένα συμπληρώματα διατροφής που εστιάζουν στις ιδιότητες της μαγιάς, την οποία περιέχουν  σε όσο το δυνατόν πιο φυσική μορφή για να αξιοποιείτε την ευεργετική αντιοξειδωτική δράση της.

Sanuzella Zym

Για υψηλές αθλητικές επιδόσεις

To Sanuzella Zym είναι ένας μοναδικός συνδυασμός βιολογικώς ενεργών ενζυμικών κυττάρων μαγιάς (το γνωστό Zell Oxygen), εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συνένζυμο Q10, μαγνήσιο και φυτικά αντιοξειδωτικά, ιδανικό για ανθρώπους με έντονη σωματική δραστηριότητα, αθλούμενους και αθλητές. Η μοναδική του σύνθεση αυξάνει την απόδοση του αθλητή, μειώνει το οξειδωτικό στρες των μυών κι ενισχύει την αντοχή του οργανισμού.

Το Sanuzella Zym αποτελεί ιδανικό βοήθημα για τους αθλητές διότι κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής και αθλητικής δραστηριότητας, παράγονται σημαντικές ποσότητες ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα μυϊκά κύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου, που απαιτείται για την επαναφορά των μυών στην αρχική τους κατάσταση και τη μείωση της αντοχής και της απόδοσης. Το Sanuzella Zym καλύπτει απόλυτα τις ενεργειακές ανάγκες του αθλητή, του αθλούμενου και όσων έχουν εντάξει στη ζωή της την άσκηση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μία πλήρη αντιοξειδωτική προστασία συμβάλλοντας σημαντικά στη γρήγορη επαναφορά των μυών στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο