espa
Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Νηστεία: πόσο ωφελεί τον οργανισμό μας και τι πρέπει να προσέξουμε

Η Σαρακοστή  είναι μία περίοδος σωματικής, πνευματικής και ψυχικής προετοιμασίας των πιστών, η οποία περιλαμβάνει τη νηστεία, καθώς και τις έννοιες της πνευματικής άσκησης και εγκράτειας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την περίοδο αυτή και ως μία ευκαιρία για αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά ή και την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους τους. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των ευεργετικών δράσεων της νηστείας στο σώμα μας είναι:

  • Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
  • Η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος
  • Η προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες
  • Η μείωση του σωματικού βάρους

Η νηστεία είναι μία ευκαιρία για το πεπτικό σύστημα να  ξεκουραστεί. Οι κανονικές λειτουργίες συνεχίζουν κανονικά, με μειωμένη όμως παραγωγή πεπτικών εκκρίσεων. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι τροφές που καταναλώνουμε διασπώνται ευκολότερα. Παράλληλα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, ενώ συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τη βλεννογόνο του εντέρου.

Επίσης, δε θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι η επιλογή των σωστών θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη μας και να βελτιώσει τηνδιάθεσή μας. Τα αντιοξειδωτικά έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ το σελήνιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά, που περιέχονται στα ψάρια, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ανεβάζοντας παράλληλα τη διάθεσή μας.

Εκτός από τα οφέλη, η νηστεία έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα. Με δεδομένο ότι, στη διάρκεια της νηστείας αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά, γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι προσλαμβάνουμε μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης και βασικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12.

Εκτός από τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το σωματικό μας βάρος μας, αφού, ενδεικτικά, η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού, ενώ η αποκλειστική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις της γλυκόζης του αίματος, αυξάνοντας το αίσθημα πείνας.

Για αυτό φροντίζουμε να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο αυτή και να πίνουμε αρκετό νερό. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, ότι παραμονεύουν η έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου καθώς και η ανεπάρκεια πρωτεϊνών αν δεν εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τις κατάλληλες τροφές που αναπληρώνουν έως ένα βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος, έγκυες, παιδιά κι έφηβοι, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, καλό είναι να μην κάνουν εξαντλητική νηστεία.

Το Floradix αποτελεί ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με οργανικό σίδηρο,  βιταμίνες C, Β1, Β2, Β6, Β12, εκχυλίσματα τονωτικών φυτών και  συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.  Το σημαντικότερο είναι ότι το Floradix αποτελεί μία από τις πιο απορροφήσιμες μορφές σιδήρου, άρα δεν έχει παρενέργειες.Το μυστικό στον σίδηρο είναι η βιοδιαθεσιμότητα, κατά πόσο δηλαδή ο οργανισμός μας απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται για να είναι υγιής, γεμάτος ζωντάνια! Η πλούσια και ειδικά μελετημένη σύνθεσή του Floradix καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά προσφέροντας στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται και γίνεται το καθημερινό μας εφόδιο για να έχουμε αντοχές και καλή διάθεση. Το Floradix εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση του σιδήρου, με αποτέλεσμα  να ξαναδίνει στον  οργανισμό όλη τη χαμένη ενεργητικότητα και ζωντάνια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.  Δεν περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά, αλκοόλη και  χημικά πρόσθετα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο