Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Μήπως σου λείπει σίδηρος;

Σίγουρα οι έντονοι και οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τον αγώνα δρόμου που κάνουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, μας κουράζουν, για την ακρίβεια μας εξαντλούν. Ίσως, όμως, να μην ευθύνονται οι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά οι… εσωτερικοί, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη σιδήρου που εμφανίζεται ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η σωστή διατροφή, και εδώ, παίζει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη έλλειψης ή την αναπλήρωση του πολύτιμου αυτού μετάλλου.

Ανατομία του σιδήρου

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα μέταλλα, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν και ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων, λόγω της μικρής ποσότητας που βρίσκεται στον οργανισμό μας χαρακτηρίζεται ως ιχνοστοιχείο, το οποίο παρόλα αυτά έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας. Ο σίδηρος έχει δύο μορφές: τον αιμικό και τον μη αιμικό.

Ο αιμικός σίδηρος έχει καλύτερη απορροφησιμότητα και βρίσκεται αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης, δηλαδή κόκκινο κρέας, ψάρι και πουλερικά. Αντίθετα, ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, σε φρούτα  και λαχανικά, σε γαλακτοκτοκομικά και αυγά.

Οι πολύτιμες ιδιότητες του σιδήρου.

Η ιδιότητα του σιδήρου να συνδέεται και να αποσυνδέεται με το οξυγόνο καθιστά τις λειτουργίες του στον οργανισμό μας ιδιαίτερα σημαντικές και ζωτικής σημασίας:

  • Ο σίδηρος βρίσκεται σε ποσοστό 70% στα ερυθρά αιμοσφαίρια προσδίδοντας το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και συμβάλλει στο σχηματισμό τους εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη ποσότητα αίματος που χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Λειτουργεί ως μεταφορέας του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς όλα τα σημεία του σώματος, κυριολεκτικά δηλαδή από την «κορυφή μέχρι τα νύχια».
  • Ένα ποσοστό της τάξης του 5% βρίσκεται στη μυοσφαιρίνη, η οποία αποτελεί μία ένωση που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά και την αποθήκευση οξυγόνου στους μυς και παίζει σημαντικό ρόλο όταν οι μυς εργάζονται πιο εντατικά και σκληρά.
  • Είναι επίσης σημαντικός για την καλή λειτουργία αλλά και το  χτίσιμο ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Συμμετέχει στη δομή πολλών ενζύμων, τα οποία παίρνουν μέρος στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας.
  • Ο σίδηρος έχει δυνατότητα να ξεκλειδώνει την ενέργεια από τις τροφές, γι’ αυτό ανήκει στα στοιχεία που συμβάλλει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
  • Η επαρκής πρόσληψή του και ποσότητα στον οργανισμό μας συμβάλλει επίσης στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ποιες ομάδες παρουσιάζουν κίνδυνο έλλειψης

  • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
  • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης
  • Χορτοφάγοι, οι οποίοι δεν έχουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
  • Άτομα που είναι εθελοντές αιμοδότες
  • Παιδιά, κυρίως κατά την περίοδο της ανάπτυξης
  • Άτομα που κάνουν ‘’δίαιτες πείνας’’
  • Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα

Tι προκαλεί η έλλειψη σιδήρου:

Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει  ζωτικές λειτουργίες του, ενώ τα συμπτώματα που εκδηλώνονται επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη του σιδήρου στον οργανισμό:

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αίσθημα κόπωσης, αδυναμία και ωχρό δέρμα
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη ικανότητα στη σκέψη
  • Αδυναμία ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας σώματος
  • Εύθραυστα νύχια και απώλεια μαλλιών
  • Κακή διάθεση και άγχος
  • Ταχυκαρδία και επιδείνωση της δύσπνοιας σε άτομα με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Πεπτικές διαταραχές και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Ποιες τροφές περιέχουν σίδηρο

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο σίδηρος υπάρχει ως θρεπτικό συστατικό σε πολλές τροφές ακόμα και για τους χορτοφάγους ή τους vegans, ομάδες οι οποίες παρουσιάζουν συχνά έλλειψή του.

  • Μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι
  • Ψάρια όπως χταπόδι, ξιφίας, τόνος, σολομός
  • Κοτόπουλο, το μέρος του μπουτιού
  • Θαλασσινά, όπως όστρακα, χτένια, σουπιές, στρείδια, μύδια
  • Αβγά
  • Σκόνη κακάο
  • Όσπρια, φακές, ρεβίθια, φασόλια
  • Λαχανικά όπως αγκινάρα, πιπεριές, σπανάκι, πράσα, αρακάς
  • Ξηροί καρποί, κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και σουσάμι

Το μυστικό βρίσκεται στην απορρόφηση

Ένας από τους πιο διαδεδομένους συνδυασμούς είναι οι φακές με τη φέτα, και όμως, το ασβέστιο που περιέχει το τυρί απορροφάει τον σίδηρο με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται από τον οργανισμό. Αντίθετα, υπάρχουν συνδυασμοί που προωθούν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιούμε τα οφέλη του σιδήρου μέσω της διατροφής.

  • Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου απαιτείται όξινο περιβάλλον και η βιταμίνη C αποτελεί ιδανικό θρεπτικό συστατικό. Προσθέστε πιπεριές στο ρύζι, ξύδι στις φακές, ώστε ο οργανισμός σας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, δηλαδή τροφές με φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
  • Επίσης, τροφές που περιέχουν σίδηρο μπορούν να συνδυαστούν με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως σπαράγγια, αρακάς, ηλιόσποροι, φασολάκια, πέστροφα, μανιτάρια, αυγά, μπρόκολο, αμύγδαλα, βρόμη, αβοκάντο, μπανάνα, σολομός, σαρδέλα, σπανάκι, μαρούλι, μάνγκο, πορτοκάλι κ.ά.
  • Αν χρειαστεί να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος όπως το κιλότο, το φιλέτο ή το νουά.
  • Μην ψήνετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κρέας και ψάρια.
  • Αποφεύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με γαλακτοκομικά, παράδειγμα οι φακές με φέτα, γιατί το ασβέστιο μειώνει την απορρόφησή του.
  • Καταναλώστε γαλακτοκομικά τα οποία είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, καθώς τσάι, καφέ και μεγάλες μερίδες λαχανικών και φρούτων, τουλάχιστον 1 με 2 ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφών που αποτελούν καλές πηγές σιδήρου.
  • Συμπληρώστε τις αποθήκες του οργανισμού σας με σίδηρο επιλέγοντας συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ‘’γλυκονικές’’ μορφές σιδήρου’’, τα οποία συνιστώνται από τους ειδικούς υγείας, γιατί προσφέρουν υψηλή απορροφησιμότητα, ενώ παράλληλα, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών όπως διάρροια ή αντίθετα δυσκοιλιότητα και ναυτία.
  • Ο οργανικός δισθενής σίδηρος απορροφάται πολύ καλύτερα από τον ανόργανο και τρισθενή, ενώ η παρουσία των βιταμινών C και Β12 είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του.

Το Floradix aποτελεί ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με οργανικό σίδηρο,  βιταμίνες C, Β1, Β2, Β6, Β12, εκχυλίσματα τονωτικών φυτών και  συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.  Το σημαντικότερο είναι ότι το Floradix αποτελεί μία από τις πιο απορροφήσιμες μορφές σιδήρου, άρα δεν έχει παρενέργειες.  Το μυστικό στον σίδηρο είναι η βιοδιαθεσιμότητα, κατά πόσο δηλαδή ο οργανισμός μας απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται για να είναι υγιής, γεμάτος ζωντάνια! Η πλούσια και ειδικά μελετημένη σύνθεσή του Floradix καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά προσφέροντας στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται και γίνεται το καθημερινό μας εφόδιο για να έχουμε αντοχές και καλή διάθεση. Το Floradix εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση του σιδήρου, με αποτέλεσμα  να ξαναδίνει στον  οργανισμό όλη τη χαμένη ενεργητικότητα και ζωντάνια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.  Δεν περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά, αλκοόλη και  χημικά πρόσθετα!