Δεληγιάννη 59, Mεταμόρφωση Αθήνα
Τηλ: 210 28 21 500
Top

Η θεωρία των ποιοτικών θερμίδων

Σε μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, όπου μελετήθηκαν  120.000 υγιείς γυναίκες και  άνδρες για 20 χρόνια, φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμηλών ποιοτικά τροφών,  όπως για παράδειγμα επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη σχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντίθετα, τα τρόφιμα που σχετίστηκαν με απώλεια βάρους  ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Στη συνέχεια πληθώρα ερευνών έδειξε ότι τα υγιεινά τρόφιμα  δεν βοηθούσαν μόνο στην διαχείριση του βάρους, αλλά και στη επίτευξη καλής υγείας.’Ετσι φτάσαμε στη θεωρία των ποιοτικών θερμίδων, η οποία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα της διατροφής.

Με απλά λόγια, σε  αντίθεση με την παλαιότερη πεποίθηση ότι απλώς οι θερμίδες, που προσλαμβάνουμε πρέπει να είναι ίσες με αυτές που καταναλώνουμε καθημερινά, ώστε να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, τα στοιχεία των μελετών  έδειξαν ότι η ποιότητα των θερμίδων που παίρνουμε κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας είναι σημαντική για την καλή μας υγεία και τον έλεγχο του βάρους.

Το «υγιεινό πιάτο»

Η θεωρία των  ποιτικών θερμίδων χρησιμοποιεί ως βασικό άξονα το «υγιεινό» πιάτο» που έχει προταθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, το οποίο μας δείχνει τι πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει ένα πλήρες και υγιεινό πιάτο.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Λαχανικά Εποχής
  • Μια υγιεινή πηγή πρωτεϊνης, όπως ψάρι, κατόπουλο, όσπρια
  • Ελαιόλαδο ως βασική λιπαρή ύλη στο φαγητό και στο μαγείρεμα
  • Φρούτα Εποχής
  • Άφθονο νερό
  • Επιλογή ολικής αλέσεως αμυλούχων προϊόντων, όπως καστανό ρύζι
  • Σάλτσες ντομάτας και λαχανικών αντί για ζωικές σάλτσες
  • Περισσότερα μυρωδικά και λαχανικά αντί για αλάτι

Η πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας διατροφή

Το ερώτημα που τίθεται ύστερα από όλα αυτά είναι πως θα μπορούσε η θεωρία των ποιοτικών θερμίδων να βρεί εφαρμογή στην καθημερινή μας διατροφή

  • Φροντίζουμε οι θερμίδες του πρωϊνού μας να είναι 200 ως 400. Μια ιδανική επιλογή είναι οι νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη
  • Χρησιμοποιούμε μαύρο ψωμί αντί για λευκό
  • Αναβαθμίζουμε τις ποιοτικές θερμίδες των snack μας
  • Εντάσουμε πολλά καλά λιπαρά στο γεύμα μας, όπως αβοκάντο, ταχίνι, λιναρόσπορο
  • Προσθέτουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας σπόρους και ξηρούς καρπούς
  • Προσθέτουμε ένα φρούτο
  • Αποφεύγουμε το τηγάνισμα.